Tips till skolstarten!

Här kommer tips på några aktiviteter / pyssel som kan passa läsårets första skoldagar...
 
Checklistan
Förra året startade jag upp genom att introducera "checklistan". Mina elever har ofta tillgång till checklistor när de genomför mer omfattande arbeten och jag ville starta upp med att förtydliga syftet med dessa listor. Jag förberedde en checklista i A2 format innehållande alla punkter jag planerat för lektionen, därefter följde jag min planering och kryssade / checkade av mina punkter. Min checklista i "jätteformat" väckte elevernas nyfikenhet och blev en bra utgångspunkt för reflektionssamtal kring varför vi använder sådana listor. Checklistan fick därefter en plats på klassrumsväggen som en liten påminnelse inför kommande elevarbeten där användandet av checklistor finns med för att strukturera upp arbetsgången.
 
Namnbilder
På min skola gör alla elever en bilduppgift första skoldagen. Bilderna pryder sedan klassrumsdörren och innehåller alla elevers namn. Det här läsåret har vi bestämt oss för att utgå från elevernas händer:
 
Eleven ritar av sin hand, drar sedan linjer från varje finger ut mot kanterna och därefter finns en del styrda uppgifter till skapandet, ex ett fält ska innehålla elevens namn, osv. Uppgiften kan göras väldigt tydlig och strukturerad med bestämda uppgifter för varje fält på papperet eller mer fri för eleverna att styra själva över där det enda kravet kanske är att handen och namnet ska finnas med. 
 
Förra läsåret blev det figurer med namn i hår eller skägg. För de elever som ville ha lite stöttning i ritandet fanns en enkel mall för ansiktet. 
 
               
 
 
Hitta sin plats
Våra elever har alltid bestämda platser i klassrummet, matsalen och även vad gäller ex krok för ytterkläder i korridoren. Ingen ska behöva känna sig vilsen och inte riktigt veta var hen ska sätta sig eller hänga av sig jackan. Lärarna förbereder detta innan skolstart och eleverna behöver bara leta upp sitt namn när de anländer till skolan. När vi sedan välkomnar och öppnar dörren till klassrummet kan det passa med en liten uppgift som låter eleverna klura lite på var deras plats är. Något år har jag gett dem var sin bild som ska paras ihop med ett passande ord som finns placerad där de ska sitta. Det brukar bli full aktivitet och lite "surr" eftersom eleverna gärna får hjälpa varandra att hitta rätt. Ord och bild kan även vara en introduktion till något arbetsområde som väntar eller kanske en repetition från tidigare läsår.  
 
Se varandra : )
Efter ett sommarlov finns en särskild känsla i luften när skolan startar igen, en känsla av förväntningar och nya möjligheter. Eleverna återvänder och man kan se att de återupptäcker sina klasskamrater igen. Jag brukar skoja lite med mina elever och fråga om de hunnit titta på varandra och ger dem sedan en tyst och lugn minut att bara se varandra i ögonen, låta blicken vandra från klasskamrat till klasskamrat och inte glömma någon. Kanske ge varandra ett leende? : )
Vi har en god stämning på skolan och övningen har fungerat riktigt bra, den brukar lämna efter sig en fin och positiv känsla i klassrummet.
0 kommentarer
publicerat i Skolstart
Taggar: aktivitet skolstart, bilduppgift skolstart, checklista, första skoldagen uppgift, lektionstips, skolstart, uppgift första skoldagen skolstart
Visa fler inlägg