Skriva kapitelbok, år 4


För några år sedan hittade jag på lektion.se en rolig inledning till en berättelse som handlade om potatisen Allan
http://www.lektion.se/l/2003. Jag gillade verkligen att det var lite tokigt och knasigt, en potatis på äventyr! Mina elever (de gick i år 4) älskade Allan och ägnade många veckor till att skriva och rita om Allan. Efter det har jag fortsatt med kapitelboksskrivande i år 4 och vi har använt oss av olika karaktärer ex lerklumpen Gunnar och nu är vi precis igång med moroten Märta / Melker. Vi jobbar oss fram ett kapitel i taget och till varje del ger jag eleverna en liten uppgift. Berättelserna blir helt olika men eleverna får hjälp med strukturen och att föra historien framåt ett kapitel i taget.
 
I första kapitlet har eleverna i uppgift att beskriva någon som hjälper moroten ut ur en affär. Vi har dramatiserat olika förslag på hur det skulle kunna gå till och tittat på varandras karaktärer, vad händer om personen som hjälper henne är sur och grinig / glad, osv. Tittat på kroppsspråk och vad som går att plocka in i beskrivningen, hur skulle det se ut i skriven text, samlat idéer. Arbetet är i gång och jag ser fram emot att följa "morötternas" resa : )
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Erika Sjöström:

Hej!
Har hittat din fantastiska blogg. Arbetar själv som lärare i en åk4 och undervisar bland annat i ämnet svenska.
Jag blev väldigt inspirerad av uppgiften som handlade om moroten Märta. Undrar om det finns möjlighet att få veta lite mer om de olika uppgifterna som du gjort tillsammans med dina elever?

Hälsningar
Erika

Svar: Hej Erika!Tack för din kommentar! Jag berättar gärna mer, är det något särskilt du tänker på? Mer om moroten Märta eller annat?
Med vänlig hälsning Siv
Med vänlig hälsning Siv
Siv